Simpozij Izazovi i mogućnosti endosonografske dijagnostike

Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar ponosna je što je s Općom županijskom bolnicom Požega organizirala simpozij Izazovi i mogućnosti endosonografske dijagnostike, koji se održao u Požegi u subotu 8. rujna 2018. godine. Simpozij je financiran sredstvima organizatora i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u sklopu programa Zdravlje svima.

Glavna tema simpozija bili su izazovi i mogućnosti endosonografske dijagnostike te iskustva endosonografije u Općoj županijskoj bolnici Požega. Na simpoziju su prezentirane najčešće indikcije za endosonografiju te razmatrani dijagnostički izazovi u primjeni iste s posebnim naglaskom na iskustva u općoj bolnici.

Simpoziju je nazočilo 53 kolega iz županije, ali i čitave Slavonije, što nas je uvjerilo kako smo pobudili zanimanje stručne i svekolike javnosti za ovu temu.

Program simpozija


Simpozij su otvorili Ministar zdravstva Republike Hrvatske prof.dr.sc. Milan Kujundžić i ravnatelj OŽB Požega prof.dr.sc. Željko Glavić, nakon čega su najveći hrvatski stručnjaci iz područja intervencijske endoskopije i endosonografije održali iznimno posjećena predavanja.

O primjeni endosonografije u bolestima gušterače govorili su prof.dr.sc. Ivica Grgurević i prof.dr.sc. Nadan Rustemović. O primjeni endosonografije u podsluzničkim lezijama probavnog trakta govorio je doc.dr.sc. Mario Tadić, dok je prim.dr.sc. Tajana Pavić prezentirala intervencijske mogućnosti endosonografije, a prof.dr.sc. Željko Čabrijan prezentirao njenu primjenu u bolestima žučnog sustava.

Domaći gastroenterolozi Zvonimir Gugić i Ivan Vukoja prezentirali su nejasne endosonografske slučajeve uz uvod koji je ponudio Milan Gojo. U okruglom stolu s raspravom i rješenjima u nejasnim slučajevima su uz gore navedene eksperte sudjelovali i doc.dr.sc. Davor Hrabar, prim. dr.sc. Nikola Gotovac i Pave Markoš.