Održan Simpozij palijativne skrbi i medicine

Stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani održan je 09.-14. prosinca 2014. godine. Riječ je o troetapnom simpoziju koji se iz godine u godinu održava u okolici Brodskog Drenovca, rodnog mjesta Andrije Štampara.

Aktivnosti ovogodišnjih Štamparovih dana prepoznalo je i Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske kroz pokroviteljstvo u sklopu projekta Udruge „Zdravlje svima“, a kao pokrovitelji su još sudjelovali Požeško – slavonska županija, Grad Požega, Grad Pleternica i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Jedna od etapa je radionica ”Budi cool, ne budi bully”, koja je održana 11. prosinca 2014. godine u Osnovnoj školi Kaje Adžića Pleterničanina u Pleternici s ciljem podizanja svijesti osnovnoškolske djece o međuvršnjačkom nasilju, oblicima nasilja, poslijedicama nasilja ali i stjecanju poželjnih oblika ponašanja što će u konačnici dovesti do smanjivanja prevalencije međuvršnjačkog nasilja. Interaktivne radionice prevencije međuvršnjačkog nasilja među osnovnoškolskom djecom su proveli educirani članovi Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar i Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U drugoj etapi sudjelovali su educirani studenti i mladi liječnici te su stanovništvu Velike mjerili krvni tlak i glukozu, a ujedno ih anketirali o kvaliteti života i življenja.

Međunarodni Simpozij palijativne skrbi i medicine održan je 12. i 13. prosinca 2014. godine., u sklopu treće etape Štamparovih dana. Udruga narodnoga zdravlja Andrija Štampar ove je godine organizirala Simpozij uz u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim društvom za palijativnu medicinu, Hrvatskim liječničkim zborom, Hrvatskim društvom mladih liječnika, Hrvatskim liječničkim zborom te Požeškom biskupijom uz brojne druge suorganizatore.

Suorganizatori ovog Simpozija bili su ASPHER, Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine, Zavod za znastveni i umjetnički rad Požega, Zagrebački institut za kulturu zdravlja, Udruga za neuropsihijatriju, Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara, Hrvatsko društvo za zaštitu i unaprijeđenje mentalnog zdravlja, Hrvatska udružba obiteljske medicine, Panonski institut za narodno zdravlje, Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, Dom zdravlja Dubrovačko-neretvanske županije, Dom zdravlja Tomislavgrad (BiH), Dom zdravlja Gadžin Han (Srbija), Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, SB Sv. Rafael, OŽB Požega, Studentski zbor medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Društvo nastavnika obiteljske medicine, Palijativna udruga LiPa, Udruga studenata Požeško-slavonske županije „Vallis Aurea“ te Udruga Mladi za mlade Pleternica.

Prvi dan je održano predstavljanje knjige ”Palijativna skrb – brinimo zajedno” autora prof. dr. sc. Veljka Đorđevića, doc. dr. sc. Marijane Braš i dr.sc. Lovorke Brajković u Zavodu za znanstveni i umjetnički rad Požega.

Otvorenje Simpozija održano je 13. prosinca 2014. u Dvorani svete Terezije Avilske, gdje su sudionike pozdravili prodekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Marijan Klarica, u ime Hrvatske akademijse znanosti i umjetnosti akademkinja Vida Demarin, a Simpozij je svečano otvorio biskup Požeške biskupije msgr.dr.sc. Antun Škvorčević.

Mr. sc. Josip Krpeljević predavao je na temu uloge duhovnika u timu palijativne skrbi, Ivana Mađaroši na temu uloge nevladinih organizacija u razvoju sustava palijativne skrbi, prof. dr. sc. Milica Katić na temu pristupa liječnika obiteljske medicine u palijativnoj skrbi, prim. mr. sc. Rajka Šimunović na temu specifičnih zadataka liječnika obiteljske medicine u palijativnoj skrbi te Ljerka Pavković na temu uloge medicinske sestre u multidisciplinarnom timu palijativne medicine. Akademkinja Vida Demarin je govorila o palijativnoj skrbi s neurološkog aspekta, doc. dr. sc. Marijana Braš je predavala na temu psihoterapijske potpore u timu palijativne skrbi, a prof. dr. sc. na temu medicine orijentirane na osobu. Ostala predavanja i predavače iznosimo u sažetcima u časopisu Medicina Familiaris Croatica.

PDF – program za Simpozij palijativne skrbi

POVRATAK NA OSTALE AKTUALNOSTI