Jubilarni 10. Štamparovi dani

Foto:Udruga

Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar ponosna je što je od 6. do 9. prosinca 2018. godine organizirala jubilarni10. stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani, trodijelni simpozij koji se iz godine u godinu održava u okolici Brodskog Drenovca, rodnog mjesta Andrije Štampara. Aktivnosti ovogodišnjih Štamparovih dana prepoznale su uz jedinice lokalne i regionalne samouprave te Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, uz pokroviteljstvo Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
Jedna od etapa simpozija jesu radionice prevencije međuvršnjačkog nasilja među osnovnoškolskom djecom, koje su održane 7. prosinca 2018. godine u Osnovnoj školi Kaje Adžića Pleterničanina u Pleternici te satelitski simpozij Budi cool, ne budi bully. Aktivnosti za cilj imaju podizanje svijesti osnovnoškolske djece o međuvršnjačkom nasilju, oblicima nasilja, posljedicama nasilja te stjecanju poželjnih oblika ponašanja što će u konačnici dovesti do smanjivanja prevalencije međuvršnjačkog nasilja.
U drugoj su etapi sudjelovali educirani studenti i mladi liječnici te su stanovništvu s područja općine Velika te gradova Požege i Pleternice mjerili krvni tlak, lipide i glukozu u krvi te su ih ujedno anketirali o kvaliteti života i življenja.
Satelitski javnozdravstveni simpozij održan je 6. prosinca 2018. godine u Velikoj. Tom je prilikom Deni Rkman predstavio javnozdravsvene aktivnosti studentske sekcije za javno zdravstvo „Andrija Štampar“, Kristijan Dominik Rudež predstavio je javnozdravstvene aktivnosti Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a Ana Vukoja javnozdravstvene aktivnosti Panonskog instituta za narodno zdravlje dok je Jasmina Kovačević govorila o aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo Požeško slavonske županije, a Ino Kermc javnozdravstvene aktivnosti Hrvatskog društva mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora te Filip Njavro koji je predstavio aktivnosti Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar i Maksimilijan Mrak koji je govorio o deset godina simpozija Štamparovi dani.
Satelitski simpozij zdravstvenog turizma obuhvatio je predavanja s fokusom na zdravstveni turizam. Ivan Malenica govorio je o pravnom okviru u zdravstvenom turizmu, dr.sc. Mate Car govorio je o ulozi Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske u razvoju zdravstvenog turizma, Jakov Ivković o medicinskom turizmu u kontinentalnoj Hrvatskoj, Vedrana Vondrak o ulozi Specijalne bolnice Lipik u razvoju zdravstvenog turizma Požeško – slavonske županije. Ivan Vukoja je obradio temu Liječnik u medicinskom turizmu RH, a Anita Galić temu Suvremeni dermatološki trendovi i zdravstveni turizam u Hrvatskoj – znamo li prepoznati prilike?.

Simpozij Zdravi stilovi života održan je 7. i 8. prosinca 2018. godine u Veleučilištu u Požegi i Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica. Udruga narodnoga zdravlja Andrija Štampar ove je godine organizirala Simpozij u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, EHEDG, Prehrambeno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Osijeku i Panonskim institutom za narodno zdravlje. Suorganizatori su bili Međunarodni institut za zdravlje mozga , Tehnološki fakultet Tuzla (BiH), Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odbor za studentsku zdravstvenu zaštitu Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatsko društvo mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatski liječnički zbor – podružnica Osijek, Klinički bolnički centar Osijek, Opća županijska bolnica Požega, Zavod za javno zdravstvo Požeško – slavonske županije, Zavod za javno zdravlje Subotica (SRB), Dom zdravlja Požeško – slavonske županije, Zavod za hitnu medicinu Požeško – slavonske županije, Veleučilište u Šibeniku, Veleučilište u Požegi, Veleučilište Ivanić Grad, Dom zdravlja Tomislavgrad (BiH), Hrvatska udruga bolničkih liječnika, Udruga za neuropsihijatriju, Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara, Hrvatska udruga medicinskih sestara – Požega, Liga protiv raka – Požega, Sekcija mladih Hrvatskog gastroenterološkog društva i Udruga Humanum.

Glavna tema simpozija bila je promocija zdravlja koja je posebno važna u vremenu globalnih društvenih, ekonomskih i socijalnih kriza koje dodatno ugrožavaju psihofizičko stanje pojedinaca, obitelji i društva. Svrha simpozija bila su obrade najčešće kronične nezarazne bolesti uz zdrave stilove života koje se tiču zdrave prehrane i tjelovježbe, poseban osvrt dan je na cjelovit pristup čovjeku i medicini kroz jedinstvenost četiri dimenzije, psihofizičke, duhovne i socijalne. Simpozij Zdravi stilovi života je koncipiran kroz sedam sesija provedenih tijekom jednog dana, dok su se dan prije i dan nakon održali satelitski simpoziji zdravstvenog turizma i satelitski simpozij javnog zdravstva te poster sesija.

Sudionike su redom pozdravili predsjednik Organizacijskog odbora Ivan Vukoja, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić te dr.sc. Mate Car u ime Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. U ime međunarodnog organizacijskog odbora okupljene je pozdravio prof.dr.sc. Midhat Jašić, a u ime znanstvenog odbora prof.dr.sc. Drago Šubarić te akademkinja Vida Demarin u ime Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Okupljene je pozdravio unuk Andrije Štampara, Ivan Lukovnjak koji je svečano otvorio simpozij.

Sesiju karcinoma dojke moderirali su Danko Relić i Anita Galić nakon što su uvodna predavanja održali Jasmina Kovačević i doc.dr.sc. Vesna Ramljak, a sudionici okruglog stola bili prof.dr.sc. Mirjana Kujundžić Tiljak, doc.dr.sc. Vesna Ramljak, dr.sc. Nikola Gotovac, doc.dr.sc. Ivan Miškulin, Eugen Javor, Mirela Frančina. Neurološku sesiju su moderirali dr.sc. Marijan Cesarik i prim. Rajka Šimunović nakon što su uvodna predavanja održali dr.sc. Mate Car i Hrvoje Bilić, u okruglom stolu su sudjelovali akademkinja Vida Demarin, doc.dr.sc. Marinko Dikanović, prof.dr.sc. Midhat Jašić, Doc.dr.sc. Hrvoje Budinčević. Sesiju HPV infekcije moderirali su prof.dr.sc. Hrvoje Tiljak i doc.dr.sc. Hrvoje Mihalj. Predavanja su održali Željko Blažinkov i Vjeran Bogović, dok su na okruglom stolu koji je uslijedio nakon predavanja sudjelovali prof.dr.sc. Adrijana Včeva, doc.dr.sc. Dalibor Divković, dr.sc. Marija Perić, dr.sc. Miroslav Dubovečak i Vedran Zubčić. Uslijedila je sesija o o kolorektalnom karcinomu koju su vodili Maksimilijan Mrak i Ivan Vukoja, a predavanja prema najavljenoj tematici održali Ivan Lerotić i doc.dr.sc. Ines Banjari. Sudionici okruglog stola ove teme bili su dr.sc. Krešimir Luetić, doc.dr.sc. Goran Šantak, prof.dr.sc. Žarko Babić, prof.dr.sc. Muharem Zildžić, Pero Hrabač i dr.sc. Gordana Živanović Posilović. Simpozij je nastavljen sesijom kineziologije i kretanja koju su moderirali Jakov Ivković i Andro Matković, a uvodna predavanja održali prof.dr.sc. Lana Ružić i doc.dr.sc. Maroje Sorić. Okruglom stolu nazočili su prof.dr.sc. Branka Matković, dr.sc. Ivan Krakan, prof.dr.sc. Fuad Pašić, dr.sc. Martina Matovinović, prof.dr.sc. Jadranka Božikov, prof.dr.sc. Maja Miškulin i Danko Relić. Simpozij je zaključen Sesijom debljine dječje dobi koju su moderirali Filip Njavro i Iva Topalušić. Uvodna predavanja sesije održali su dr.sc. Marjeta Majer, Ivana Markota i Lana Ivković. Sudionici okruglog stola bili su prof.dr.sc. Vesna Jureša, doc.dr.sc. Andrea Šimić Klarić, doc. dr.sc. Vera Musil, prof.dr.sc. Nizama Salihefendić, Nada Kosić Bibić i prof.dr.sc. Vatroslav Zovko.

Brodski Drenovac/Pleternica, prosinac 2018. godine
S poštovanjem,
Ivan Vukoja

Program ŠD 2018.

POVRATAK NA OSTALE AKTUALNOSTI