IZVJEŠĆE S PETOG STRUČNO EDUKATIVNOG SIMPOZIJA ŠTAMPAROVI DANI

Foto:Udruga

Peti jubilarni Stručno edukacijski simpozij Štamparovi dani održan je u okolici Brodskog Drenovca, rodnog mjesta velikana hrvatske i svjetske povijesti i medicine 5. – 8. prosinca 2013. godine.

Riječ je o trodijelnom događaju koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj aktivnih sudionika. Jedna od etapa predstavlja javnozdravstvene aktivnosti mjerenja glukoze i krvnog tlaka uz anketiranje ruralnog pučanstva u okolici Brodskog Drenovca, ove godine su mjerenjima bila obuhvaćena sela Novoselci i Trapari. Drugi dio čini angažman sudionika projekta u vidu izvođenja radionica o prevenciji međuvršnjačkog nasilja u osnovnim školama, ove godine u šestim i sedmim razredima Osnovne škole Kaje Adžića Pleterničanina. Treća etapa u funkciji je trajne edukacije članova udruge u procesu cijeloživotnog učenja, a ove godine u središtu joj je Simpozij vojne i krizne medicine.

Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar ponosna je što smo u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim društvom mladih liječnika i Hrvatskim društvom za vojnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora te Udrugom hrvatskih liječnika dragovoljaca imali priliku organizirati simpozij o kriznim uvjetima i stanjima uz analizu i dosadašnja iskustva eminentnih stručnjaka vojne i krizne medicine iz Domovinskog rata.

Suorganizatori i podupiratelji ovoga Simpozija bili su Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Studentski zbor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska udružba obiteljske medicine, Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara, Dom zdravlja Požega, Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, Gimnazija Požega te Studentski zbor Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu,  a u organizaciji su svesrdno pomagali i Udruga studenata požeško-slavonske županije „Vallis Aurea“, Udruga mladi za mlade Pleternica te Savjet mladih Požeško-slavonske županije. Simpozij se održao pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora, Požeško – slavonske županije, gradova Požege i Pleternice te općine Velika.

Akademik Ivica Kostović predavao je na temu humanitarne krize u uvjetima rata niskog intenziteta, prof. dr. sc. Miloš Judaš na temu komunikacije s međunarodnim humanitarnim organizacijama i Ujedinjenim narodima u kriznim stanjima te prof. dr. sc. Marijan Klarica na temu opskrbe lijekovima i sanitetskim materijalom u domovinskom ratu. Prof. dr. sc. Andrija Hebrang predstavio je rezultate analize hrvatskog ratnog saniteta te govorio o organizaciji saniteta u srpsko-crnogorskoj agresiji 1990.-1998. godine na osnovu kojih se dalo zaključiti da su hrvatski liječnici u samom vrhu svjetske krizne medicine. Mr. sc. Vesna Bosanac je govorila o vukovarskoj ratnoj bolnici u okruženju za vrijeme Domovinskog rata. Prof.dr.sc. Drago Prgomet izvjestio nas je o medicini u Domovinskom ratu u znanstvenoj i stručnoj publicistici, mr.sc. Ivan Bagarić o ustrojstvu ratnog saniteta HVOa, a dr. Renato Mittermayer o ratnim iskustvima Zapadno slavonskog ratišta te ustrojstvu saniteta pri misiji GSOS RH u Afganistanu, dok su nas doktor Dario Švajda i Boris Hrečkovski informirali o bolničkoj organizaciji u zbrinjavanju masovne nesreće te MRMI standardu. Detaljan osvrt na stanje i funkcioniranje zdravstvenog vojništva iznio je savjetnik ministra zdravlja Ivan Medved. Ostavla predavanja i predavače iznosimo u sažetcima u časopisu.

Izuzetno dobra posjećenost simpozija kao i mnoštvo mladih kolega liječnika te studenata govori nam da su vojna i krizna medicine dvije izuzetno zanimljive teme za koje ne nedostaje interesa te se nadamo da održavanje ovog simpozija neće biti izuzetak u budućnosti koja slijedi.

S poštovanjem,

Ivan Vukoja, dr.med., predsjednik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar

0981604423, iv.vukoja@gmail.com

DSC_8253 DSC_8262 DSC_8265

POVRATAK NA OSTALE AKTUALNOSTI